Νέα

Ευθειασμός Αυχένα

Ο ευθειασμός του αυχένα αποτελεί μια συχνή “διάγνωση” και στην ουσία σημαίνει ότι η αυχενική μοίρα (αυχένας) έχει χάσει την φυσιολογική της καμπυλότητα, μιας που η σπονδυλική στήλη δεν είναι μια ευθεία γραμμή αλλά παρουσιάζει 3 καμπύλες:

– στην αυχενική μοίρα (αυχένας) – λόρδωση

– στην θωρακική μοίρα (πλάτη) -κύφωση 

– στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) -λόρδωση 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την κατάσταση μέχρι να προκαλέσει δυσκολία στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ή να φανεί στα αποτελέσματα κάποιας αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας. 

Η απώλεια της φυσικής λόρδωσης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αναφέρεται ως ευθειασμός του αυχένα και συχνά δεν προκαλεί κανένα αίσθημα δυσφορίας. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Αίτια:

Ο ευθειασμός του αυχένα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

  1. ‘’Κακή στάση του σώματος’’: Πραγματικά κακή στάση του σώματος δεν υπάρχει και έχει εγκαταλειφθεί σαν φιλοσοφία στην σύγχρονη αποκατάσταση, παρόλα αυτά,η παραμονή σε συγκεκριμένες θέσεις στην καθημερινότητα, όπως η υπερβολική προβολή του κεφαλιού προς τα εμπρός όταν δουλεύουμε στο γραφείο για παράδειγμα ή όταν είμαστε σκυμένοι πάνω από το κινητό μας για πολλές ώρες καθημερινά, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λόρδωση του αυχένα. 
  2. Τραυματισμοί: Τραυματισμοί λόγω ατυχημάτων, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πτώσεις ή αθλητικοί τραυματισμοί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση.
  3. Στρες: Η υπερβολική ένταση και στρες στους μυς του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε ευθειασμό του.
  4. Κληρονομικότητα: Υπάρχει μια γενετική συνιστώσα σε ορισμένες παθήσεις του αυχένα.
  5. Εκφυλιστικές Παθήσεις: Οι εκφυλιστικές παθήσεις του αυχένα, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η δισκοκήλη και η σπονδυλική στένωση, μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στη μορφολογία της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένου του ευθειασμού του αυχένα.

Συμπτώματα:

Ο ευθειασμός του αυχένα δεν δημιουργεί απαραιτήτως συμπτώματα παρόλα αυτά σε κάποιους  μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Άλγος: Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του ευθειασμού.
  2. Κινητική δυσλειτουργία: Αλλαγές κυρίως στην μυϊκή τάση των μυών του αυχένα μπορούν να επηρεάσουν την κάμψη και την στροφή του αυχένα, μπορεί να περιορίσουν την ελεύθερη κίνηση του και να προκαλέσουν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση.
  3. Κεφαλαλγία και ζάλη: Η μείωση της φυσιολογικής κυρτότητας του αυχένα μπορεί να προκαλέσει τάση και ένταση στους οπίσθιους μύες του αυχένα, προκαλώντας κεφαλαλγία (πονοκέφαλος τύπου τάσης) και αίσθημα  ζάλης.
  4. Αίσθημα  κούρασης: Ο ευθειασμός του αυχένα μπορεί να επιβαρύνει τους μύες της αυχενικής περιοχής (κυρίως τους επιφανειακούς), οδηγώντας σε αίσθημα κούρασης και αδυναμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  5. Συμπτώματα στα χέρια: Ο ευθειασμός του αυχένα μπορεί να προκαλέσει πίεση σε νευρικό ιστό, προκαλώντας αισθήματα πόνου, μουδιάσματος, καψίματος κ.α,  όχι μόνο στον αυχένα αλλά και στους ώμους και στα άνω άκρα.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις – Αντιμετώπιση:

Πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως όποιος διαγνωστεί με ευθειασμό δεν σημαίνει ότι χρήζει θεραπείας, η αντιμετώπιση είναι απαραίτητη όταν ο ευθειασμού του αυχένα προκαλεί συμπτώματα, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει:

  1. Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα, η χρήση τεχνικών αποκατάστασης, ο βελονισμός και η εκπαίδευση του ασθενή είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που προτείνονται από την αρθρογραφία και μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε. Ένας ειδικός φυσικοθεραπευτής θα σας αξιολογήσει και θα δημιουργήσει  ένα  πρόγραμμα με εξατομικευμένες παρεμβάσεις και οδηγίες για εσάς. 
  1. Μαλακό αυχενικό κολάρο: Επιπλέον των παραπάνω, η χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολάρου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που συνδέεται με τον ευθειασμό του αυχένα. Το μαλακό αυχενικό κολάρο προσφέρει στήριξη στον αυχένα, ελαττώνοντας τη φόρτιση στους μύες και τις αρθρώσεις του προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο. Η χρήση του μαλακού κολάρου θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συμβουλής από ιατρό ή φυσικοθεραπευτή και μόνο για πολύ λίγο, καθώς η παρατεταμένη χρήση του μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία των μυών του αυχένα και να επιδεινώσει την κατάσταση μακροπρόθεσμα αλλά και να κάνει τον ασθενή να υιοθετήσει μια ‘’κακή συνήθεια’’.

Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση για ευθειασμό του αυχένα δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή θεραπείας. Αναζητήστε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας ώστε μέσα από την κλινική εξέταση, το ιστορικό και τα συμπτώματα σας να βρεθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας.  

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να δημιουργήσουμε και να ξεκινήσουμε μαζί το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *